SKŁADNIKI  / FORMA DO PIECZENIA 25CMX25CM

200g masła pokrojonoego na kawałki

200g cukru

200g mąki przennej

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżka proszku do pieczenia

3 jajka

50g skrobii ziemniaczanej

80g mleka

owoce sezonowe: śliwki węgierki, porzeczki lub brzoskwinie

bułka tarta do opruszenia formy

cukier puder do dekoracji 


PRZYGOTOWANIE:


Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Formę do pieczenia natłuścić masłem i poypać bułką tartą. 
Masło roztopić w małym garnku nie doprowadzając do wrzenia, odstawić. Cukier, jajka i cukier waniliowy dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mleko, całość wyrobić na jednolitą masę.  Na koniec powoli wlać roztopione masło i ponownie wyrobić jednolitą masę. Ciasto przelać do formy, ułożyć na nim wybrane owoce. Piec 40min (180C). Po całkowitym otudzeniu udekorować cukrem pudrem. 


Smacznego  :)


LINK DO LISTY ZAKUPÓW