SKŁADNIKI  /  2 PORCJE

 

120g makaronu tagliatelle

80g kurek z lasu

100g piersi z indyka 

1/3 szklanki startego sera grana padano

1 cebule dymkę

2 ząbki czosnku

80ml smietanki 30%

1 łyżka oliwy extra vergine

1 łyzka masła klarowanego

Sól morska i świeżo mielony pieprz

2 szklanki rukoli

 

 

PRZYGOTOWANIE:

 

Makaron ugotowac w osolonej wodzie al. Dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurki umyć i osuszyć, większe pokroic na kawałki. Filtet z indyka pokroić w kostkę. Rukolę opłukać i osuszyć.

Na dużej patelni na oliwie i maśle podsmażyc lekko cebulę pokrojoną w mała kosteczkę, oraz drobno posiekany czosnek . Dodać indyka doprawić solą i smażyć do zarumienienia. Dodać kurki, smażyć na dużym ogniu przez chwile cały czas mieszając, aż zmiękną i stana się błyszczące.

Dodać rukolę kiedy zwiodczeje wlać śmietanę, wymieszać i zagotować. W razie potrzeby doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Dodać makaron, wymieszać i raz jeszcze zagotować, jeśli sos nie jest gęsty można dodać pół łyżki mąki kukurydzianej, dokładnie wymieszaj.

 

Smacznego :)

LINK DO LISTY ZAKUPÓW