
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
120g makaronu tagliatelle
80g kurek z lasu
100g piersi z indyka
1/3 szklanki startego sera grana padano
1 cebule dymkę
2 ząbki czosnku
80ml smietanki 30%
1 łyżka oliwy extra vergine
1 łyzka masła klarowanego
Sól morska i świeżo mielony pieprz
2 szklanki rukoli
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotowac w osolonej wodzie al. Dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurki umyć i osuszyć, większe pokroic na kawałki. Filtet z indyka pokroić w kostkę. Rukolę opłukać i osuszyć.
Na dużej patelni na oliwie i maśle podsmażyc lekko cebulę pokrojoną w mała kosteczkę, oraz drobno posiekany czosnek . Dodać indyka doprawić solą i smażyć do zarumienienia. Dodać kurki, smażyć na dużym ogniu przez chwile cały czas mieszając, aż zmiękną i stana się błyszczące.
Dodać rukolę kiedy zwiodczeje wlać śmietanę, wymieszać i zagotować. W razie potrzeby doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Dodać makaron, wymieszać i raz jeszcze zagotować, jeśli sos nie jest gęsty można dodać pół łyżki mąki kukurydzianej, dokładnie wymieszaj.
Smacznego :)
LINK DO LISTY ZAKUPÓW