
Poznaj przepis na tagliatelle z kurczakiem, szparagami w sosie à la Alfredo. Zrób to proste danie w swoim domu, jego przygotowanie nie zabierze Ci zbyt wiele czasu. Sprawdź, czego potrzebujesz do przygotowania tagliatelle z kurczakiem.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
- 150 g makaronu tagiatelle,
- 1 filet z kurczaka (200 g),
- pęczek zielonych szparagów,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 125 ml jogurtu śmietankowego Maluta 9%,
- 1 żółtko,
- 1/3 szklanki tartego sera grana padano,
- szczypta pieprzu Cayenne,
- do kurczaka: sól świeżo mielona, biały pieprz, 1 starty ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy.
PRZYGOTOWANIE
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją, następnie oczyść pierś kurczaka z błonek i pokrój z w cienkie paski. Mięso dopraw białym pieprzem i odrobiną soli, dodaj startego czosnku oraz oliwy i wymieszaj.
Szparagi umyć i odłamać twarde końce, pozostałą część pokroić na ok. 2 cm kawałki. Dodaj do gotującego się makaronu na ok. 3 minuty przed końcem gotowania. Odcedź szparagi razem z makaronem.
Na dużej patelni / woku rozgrzej klarowane masło, na którym należy następnie smażyć pierś z kurczaka przez około 3 min. Ściągnij kurczaka z patelni i do pozostałego masła wlej jogurt śmietankowy, dodaj żółtko energicznie, mieszając, po zagotowaniu dodaj starty ser grana padano, pieprz Cayenne, świeżo mielony pieprz i sól. Delikatnie zagotuj i dodaj wcześniej usmażonego kurczak oraz makaron i szparagi. Wymieszaj wszystkie składniki i gotowe.
Danie podane już na talerzu posyp świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego :)
Zamów potrzebne składniki na tagiatelle z kurczakiem:
https://www.twojstragan.pl/TAGIATELLE-Z-KURCZAKIEM-SZPARAGAMI-I-SOSEM-ALFREDO-c234