Szparagi z jajkiem w koszulce to znany i lubiany przysmak, który z chęcią przygotowujemy, gdy zaczyna się sezon na zielone i białe szparagi. Istnieją różne wersje tego dania, w dzisiejszym wpisie pokażemy, jak przyrządzić je na grzance, polane sosem holenderskim.

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

  • 2 żółtka (temperatura pokojowa),
  • 50 g masła,
  • sok z cytryny (około 1 łyżkę),
  • sól, pieprz mielony.

Przygotowanie

SOS HOLENDERSKI: masło klarujemy (przekładamy je do garnka, podgrzewamy na wolnym ogniu, nie mieszając. Gdy masło zacznie się gotować, pojawi się na jego powierzchni biała piana. Zdejmujemy naczynie z ognia i za pomocą szumówki usuwamy pianę), żółtka ubijamy z dodatkiem cytryny soli oraz pieprzu. Kontynuując czynność, stopniowo dodajemy masło, aż uzyskamy gęstą i puszystą konsystencję.

JAJKO W KOSZULCE: do garnka wlewamy wodę na około 6 cm i dodajemy 2 łyżki octu. W momencie zagotowania się wody tworzymy wir i wbijamy jajko, które gotujemy przez 2,5 min. Jeśli woda gotuje się zbyt mocno, zmniejszamy ogień i doprowadzamy wodę do wrzenia przed powtórzeniem czynności. Jajko wyciągamy np. łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby odsączyć wodę.

SZPARAGI: wkładamy do gotującej się wody na około 3 min, po czym je odcedzamy, przekrajamy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy świeżo zmieloną sola morską i wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 5/7 min. Około 3 min przed końcem pieczenia dokładamy pieczywo, aby zrobić grzankę lub korzystamy w tym celu z tostera.

Grzankę smarujemy odrobiną masła, układamy szparagi oraz jajka, polewamy sosem holenderskim i wszystko doprawiamy zmieloną solą i pieprzem.

Smacznego :)

Szparagi z jajkiem w koszulce - zrób potrzebne do tego przepisu zakupy:

https://www.twojstragan.pl/SZPARAGI-NA-GRZANCE-Z-JAJKIEM-W-KOSZULCE-I-SOSEM-HOLENDERSKIM-c228

szparagi z jajkiem w koszulce