Szakszuka z kiełbaską chorizo -  to coraz bardziej popularne śniadanie w Polskiej kuchni. Wersja przepisu z kiełbaską chorizo na pewno przypadnie do gustu osobom, które lubią wyraziste smaki w nieoczywistych połączeniach. 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

  • 2 pomidory
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżki masła lub oliwy
  • 1  ząbek czosnku
  • przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, szczypta oregano oraz opcjonalnie chili
  • 4 jajka            
  • kiełbaska chorizo
  • feta
  • do podania: bagietka

Szakszuka z chorizo - przygotowanie

Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki. Na patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj wyciśnięty czosnek, kiełbaskę chorizo, trzymaj na patelni ok. 2min. Pomidory włóż na patelnię, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Wymieszaj i intensywnie smaż na większym ogniu przez około 4 minuty, już bez mieszania.

Do podsmażonych pomidorów wbij jajka, dodaj ser feta i dopraw solą. Przykryji gotuj przez około 3-4 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte. Podawaj ze świeżą bazylią i podpieczoną bagietką.

 

Smacznego :)

Szakszuka z kiełbaską chorizo - zrób potrzebne do tego przepisu zakupy:

Link do listy zakupów


szakszuka z chorizo