Szakszuka na zielono -  szpinak kocha jajka :) 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżki masła lub oliwy
  • 1/2 cukinii 
  • 5 suszonych pomidorów 
  • 150g szpinaku baby
  • przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, szczypta oregano oraz opcjonalnie chili
  • 4 jajka            
  • feta
  • do podania: bagietka

Przygotowanie

Na patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę i  cukinię trzymaj na patelni ok. 2min. Dodaj szpinak oraz drobno posiekane suszone pomidory. Wymieszaj i intensywnie smaż na większym ogniu przez około 4 minuty do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. 

Do podsmażonych warzyw wbij jajka, dodaj ser feta i dopraw przyprawami. Przykryji gotuj przez około 3-4 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte. Podawaj z podpieczoną bagietką.

 

Smacznego :)

Zrób potrzebne do tego przepisu zakupy: LISTA

https://www.twojstragan.pl/SZAKSZUKA-NA-ZIELONO-c253