SKŁADNIKI  /  4 PORCJE

 

160g makaronu mie

300g łopatki wołowej / polędwicy wołowej

2 ząbki czosnku

2 łyżki startego imbiru

2/4 pora ( jasno-zielona i biała część )

2 papryki ramiro

200g pieczarek

3 łyżki oleju roślinnego

Biały pieprz do smaku

Cukier brązowy  do smaku

6 łyzek sosu sojowego + 4 łyzki wody

4 łyżki oleju sezamowego

Szczypiorek



PRZYGOTOWANIE:

 

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją, przepłukać zimną wodą i odstawić. Wołowinę pokroić w poprzek włókien na cieniutkie plastry.

Czosnek i imbir zetrzeć na tarce, pora posiekać, paprykę pokroić w paski , a pieczarki na plastry.

Na dużą patelnie lub wok wlać olej, po rozgrzaniu dodać czosnek i imbir, smażyć przez chwilę dodać wołowinę i smażyć  przez około 3-4 min. Następnie dodajemy wszystkie warzywa, smażymy przez około 4 min.

Dodać ugotowany makaron, doprawić pieprzem i cukrem . wlać sos sojowy z wodą i olejem sezamowym. Smażyć przez kilka minut. Doprawić posiekanym szczypiorkiem.

 

Smacznego :)


LINK DO LISTY ZAKUPÓW