
Brak pomysłu na obiad? Kurczak po azjatycku z ryżem to proste danie, które warto zrobić. Sprawdź, jak krok po kroku zrobić kurczaka w słodko-pikantnym sosie.
SOS SŁODKO-PIKANTNY - 2 PORCJE:
DODATKI:
Do woka lub głębokiej patelni wlać dużą ilość oleju i smażyć kurczaka ok. 7 min aż się zarumieni. Wylać olej z patelni i aby zintensyfikować orientalny aromat potrawy, dodać niewielką ilością oleju sezamowego i smażyć ok. 1 minuty. Następnie dodać płatki chilli i przygotowany wcześniej sos słodko-pikantny.
Danie podawać z ryżem oraz ugotowanym brokułem lub mieszanką warzywną.
Smacznego :)
Zamów składniki do kurczaka po azjatycku:
https://www.twojstragan.pl/SLODKO-PIKANTNY-KURCZAK-PO-AZJATYCKU-c224
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
- 500 g piersi z kurczaka,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka płatków chilli,
- olej do smażenia,
- olej sezamowy (opcjonalnie).
SOS SŁODKO-PIKANTNY - 2 PORCJE:
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka startego imbiru,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 4 łyżki wody,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
DODATKI:
- 2 torebki ryżu jaśminowego,
- brokuł lub mieszanka warzyw,
- świeży szczypiorek.
PRZYGOTOWANIE
Jaśminowy ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Kurczaka pokroić na kawałki lub w paski, posolić. Wszystkie składniki sosu słodko-pikantnego wymieszać w miseczce i odstawić. Do głębokiego talerza wsypać mąkę ziemniaczaną i obtoczyć w niej kurczaka.Do woka lub głębokiej patelni wlać dużą ilość oleju i smażyć kurczaka ok. 7 min aż się zarumieni. Wylać olej z patelni i aby zintensyfikować orientalny aromat potrawy, dodać niewielką ilością oleju sezamowego i smażyć ok. 1 minuty. Następnie dodać płatki chilli i przygotowany wcześniej sos słodko-pikantny.
Danie podawać z ryżem oraz ugotowanym brokułem lub mieszanką warzywną.
Smacznego :)
Zamów składniki do kurczaka po azjatycku:
https://www.twojstragan.pl/SLODKO-PIKANTNY-KURCZAK-PO-AZJATYCKU-c224
