Brak pomysłu na obiad? Kurczak po azjatycku z ryżem to proste danie, które warto zrobić. Sprawdź, jak krok po kroku zrobić kurczaka w słodko-pikantnym sosie.

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka płatków chilli,
  • olej do smażenia,
  • olej sezamowy (opcjonalnie).

SOS SŁODKO-PIKANTNY  -  2 PORCJE:

  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka startego imbiru,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 4 łyżki wody,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

DODATKI:
  • 2 torebki ryżu jaśminowego,
  • brokuł lub mieszanka warzyw,
  • świeży szczypiorek.

PRZYGOTOWANIE

Jaśminowy ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Kurczaka pokroić na kawałki lub w paski, posolić. Wszystkie składniki sosu słodko-pikantnego wymieszać w miseczce i odstawić. Do głębokiego talerza wsypać mąkę ziemniaczaną i obtoczyć w niej kurczaka.

Do woka lub głębokiej patelni wlać dużą ilość oleju i smażyć kurczaka ok. 7 min aż się zarumieni. Wylać olej z patelni i aby zintensyfikować orientalny aromat potrawy, dodać niewielką ilością oleju sezamowego i smażyć ok. 1 minuty. Następnie dodać płatki chilli i przygotowany wcześniej sos słodko-pikantny.

Danie podawać z ryżem oraz ugotowanym brokułem lub mieszanką warzywną. 

Smacznego :)  

Zamów składniki do kurczaka po azjatycku:

https://www.twojstragan.pl/SLODKO-PIKANTNY-KURCZAK-PO-AZJATYCKU-c224


kurczak po azjatycku w słodko-pikantnym sosie