
Sałatka w chińskim sosie podania z jarmużem. Jarmuż to bardzo zdrowa odmiana kapusty, która zawiera dużo więcej witaminy A, wapnia i żelaza niż inne kapusty. W towarzystwie dyni, buraka oraz chińskiego dressingu tworzy ekstremalnie zrowy posiłek.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
DRESSING
https://www.twojstragan.pl/SALATKA-Z-DYNIA-I-JARMUZEM-W-CHINSKIM-SOSIE-c246
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- pół małej dyni hokkaido,
- 1 gotowany burak,
- jarmuż,
- 2 łyżki pestek dyni uprażonych na patelni,
- pół cebuli czerwonej,
- oliwa,
DRESSING
- 1 łyżka octu ryżowego,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 ząbek czonsku wyciśniety przez praskę,
- 1 łyżeczka pasty miso.
Przygotowanie:
Dynię i buraka pokrój w plastry, ułóż na blaszce do pieczenia, polej oliwą i wstaw do piekarnika na 20-25 min 180C. Liście jarmużu umyj a następnie masuj, aby zmiękły. Gdy warzywa się upieką i lekko przestudzą, pokój je na mniejsze kawałki. Sos jest bardzo prosty do wykonania, wystarczy, że zmieszasz ze sobą wszystkie składniki.
Warzywa i ugotowane jajko ułóż w głębokim talerzu lub misce, dodaj prażoną dynię i polej sosem.
Smacznego :)
https://www.twojstragan.pl/SALATKA-Z-DYNIA-I-JARMUZEM-W-CHINSKIM-SOSIE-c246
