Sałatka w chińskim sosie podania z jarmużem. Jarmuż to bardzo zdrowa odmiana kapusty, która zawiera dużo więcej witaminy A, wapnia i żelaza niż inne kapusty. W towarzystwie dyni, buraka oraz chińskiego dressingu tworzy ekstremalnie zrowy posiłek. 

SKŁADNIKI  NA  2 PORCJE

  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • pół małej dyni hokkaido,
  • 1 gotowany burak,
  • jarmuż,
  • 2 łyżki pestek dyni uprażonych na patelni,
  • pół cebuli czerwonej, 
  • oliwa,

DRESSING

  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 ząbek czonsku wyciśniety przez praskę,
  • 1 łyżeczka pasty miso.


Przygotowanie:

Dynię i buraka pokrój w plastry, ułóż na blaszce do pieczenia, polej oliwą i wstaw do piekarnika na 20-25 min 180C. Liście jarmużu umyj a następnie masuj, aby zmiękły. Gdy warzywa się upieką i lekko przestudzą, pokój je na mniejsze kawałki. Sos jest bardzo prosty do wykonania, wystarczy, że zmieszasz ze sobą wszystkie składniki. 
Warzywa i ugotowane jajko ułóż w głębokim talerzu lub misce, dodaj prażoną dynię i polej sosem.  

Smacznego :) 

Zrób zakupy, przygotuj sałatkęz dynią i jarmużem w chińskim sosie w swoim domu:
https://www.twojstragan.pl/SALATKA-Z-DYNIA-I-JARMUZEM-W-CHINSKIM-SOSIE-c246