
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 1 polędwiczka wieprzowa (450 g)
- 300 g pieczarek
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy miodowej (lub Dijon + 1/2 łyżeczki miodu)
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- grubo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżki masła klarowanego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Polędwiczkę pokrój na 1,5 cm plastry, posyp świeżo mielonym pieprzem, oregano i odstaw.
Pieczarki pokrój na ćwiartki i smaż na dużej patelni na łyżce oliwy przez ok. 8 min, co chwile mieszając. Gdy się zarumienią dołóż masło i smaż przez kolejne 2 minuty. Gotowe pieczarki zdejmij z patelni.
Na patelnie, na której zostały usmażone pieczarki dodaj łyżkę oliwy i obsmaż polędwiczkę po ok. 2 min z każdej strony, w międzyczasie dopraw ją solą.
Przygotuj dwa naczynia np. miseczki do jednego z nich dodaj obydwie musztardy oraz natkę pietruszki i wymieszaj. Do drugiego naczynia wlej śmietanę kremówkę z sosem sojowym i również wymieszaj.
Do mięsa dodaj musztardę z pietruszka i wymieszaj, następnie włóż pieczarki i zalej całość śmietaną z sosem sojowym. Gotuj chwilę aż sos zgęstnieje.
Propozycja podania
Kasza jęczmienna
Smacznego :)
LINK DO PEŁNEJ LISTY ZAKUPÓW
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE MUSZTARDOWYM