SKŁADNIKI NA 4 PORCJE


  • 1 polędwiczka wieprzowa (450 g)
  • 300 g pieczarek
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej (lub Dijon + 1/2 łyżeczki miodu)
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • grubo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżki masła klarowanego

                                          

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Polędwiczkę pokrój na 1,5 cm plastry, posyp świeżo mielonym pieprzem, oregano i odstaw.

Pieczarki pokrój na ćwiartki i smaż na dużej patelni na łyżce oliwy przez ok. 8 min, co chwile mieszając. Gdy się zarumienią dołóż masło i smaż przez kolejne 2 minuty. Gotowe pieczarki zdejmij z patelni.

Na patelnie, na której zostały usmażone pieczarki dodaj łyżkę oliwy i obsmaż polędwiczkę po ok. 2 min z każdej strony, w międzyczasie dopraw ją solą.

Przygotuj dwa naczynia np. miseczki do jednego z nich dodaj obydwie musztardy oraz natkę pietruszki i wymieszaj. Do drugiego naczynia wlej śmietanę kremówkę z sosem sojowym i również wymieszaj.

Do mięsa dodaj musztardę z pietruszka i wymieszaj, następnie włóż pieczarki i zalej całość śmietaną z sosem sojowym. Gotuj chwilę aż sos zgęstnieje.


Propozycja podania

Kasza jęczmienna


Smacznego :)


LINK DO PEŁNEJ LISTY ZAKUPÓW

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE MUSZTARDOWYM



POLEDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE MUSZTARDOWYM