SKŁADNIKI NA OK. 80 SZTUK

CIASTO
  • 600g mąki pszennej
  • 250ml wrzącej wody
  • 30g oliwy z oliwek
  • szczypta soli
FARSZ

  • 500g sera białego półtłustego
  • 500g ziemniaków (typ B)
  • 1 mała cebula 
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego lub czarnego 
  • 250g parzonego boczku (opcjonalnie)

Przygotowanie

CIASTO

Mąkę i sól wsyp do miski. Oliwę powoli dodawaj do miski z mąką mieszając energicznie łyżką. Ugnieć ciasto aby było jednolite i gładkie. Zawiń w folię i odstaw na 30 min. Po minionym czasie, ciasto podziel na cztery części, każdą częśc kolejno rozwałkuj na cienki placek, podsypująć mąką, aby ciasto nie przywierało do blatu. 

FARSZ 

Obrane ziemniaki zagotuj do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze gorące ubij dokładnie tłuczkiem na masę bez grudek. Odstaw i poczekaj aż będą zimne. Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z ziemniakami, dopraw solą i pieprzem. Cebulkę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle, dodaj do nadzienia.  Jeżeli wybierasz wersjęz boczkiem, wystarczy, że go pokroisz w kostkę i podsmażony dodasz do farszu. 


Używając naczynia o dość dużym promieniu, np. duży kubek, wytnij kółka, rozciągnąć je trochę w palcach, a na środek nakładaj po jednej czubatej łyżeczce farszu. Tak przygotowane ciasto składaj na pół a następnie uformuj piękne pierogi. 
W dużym garnku zagotuj wodę i partiami ostrożnie wrzucaj po ok. 15 pierogów. Po ponownym zagotowaniu wody, trzymaj pierogi w wodzie jeszcze 2 min od wypłynięcia na powierzchnię. Aby być pewnym, sprawdzaj miękkość pierogów podczas gotowania. 

Smacznego :)