SKŁADNIKI   /  2 PORCJE

 

2 pomidory w puszcze całe

2 papryki czerwone małe / 1 duża

1 cebula duża

1 lub 2 ząbki czosnku

Oliwa / opcjonalnie masło klarowane

parmezan

Przyprawy: świeżo mielony pieprz i sól, pieprz Cayenne, bazylia, oregano, cukier brązowy

 

PESTO

 

Świeża  bazylia garść

Sól, pieprz

2/3 plasterki parmezanu

 

PRZYGOTOWANIE

 

Do rozgrzanego piekarnika 200 stopni C włóż pokrojoną na ćwiartki paprykę i piecz przez  ok. 20 min.

Przed końcem pieczenia w garnku obsmaż na oliwie drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

W miedzy czasie obierz paprykę i dodaj ją do garnka razem z pomidorami w puszce, po zagotowaniu dodaj przyprawy do smaku. Całość zblenduj i gotuj przez kolejne 20 min.

Świeżą  bazylie włóż do moździerza dopraw solą i pieprzem wkrój 2 lub 3 plastry parmezanu  ucieraj, tak długo aż składniki zamienią się w sos.

 

PODANIE

 

Do rozgrzanego piekarnika włóż pokrojoną bagietkę i piecz do zarumienienia.
Zupę przelej do głębokiego naczynia i na jej wierzch polej Pesto zetrzyj parmezan i rzuć kilka świeżych liści Bazyli. Podaj z grzankami i gotowe.

 

Smacznego :)


LINK DO LISTY ZAKUPÓW