Szukasz czegoś nowego na klasyczny polski obiad, masz już dosyć kotleta schabowego, który Twój mąż jadłby każdego dnia.. O to nowa lekka i zdrowsza odsłona schabu.


SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

  • 2 kotlety ze schabu o grubości 2 cm
  • 1 jajko, jeśli chcesz, aby danie było mniej kaloryczne użyj samego białka
  • Mąka kukurydziana
  • Bułka tarta
  • Płatki migdałów
  • Płatki owsiane lub otręby
  • świeża pietruszka
  • Sól, pieprz mielony.

 

Przygotowanie

KOTLET SCHABOWY: Usuń tłuste części z mięsa, następnie roztłucz przez folię na cienkie ok. 0, 5 cm kotlety.
Oprósz kotleta z obu stron solą i pieprzem świeżo mielonym.

PANIERKA:  Do talerza nasyp mąkę kukurydzianą, bułkę tartą, płatki owsiane oraz płatki migdałów. Każdego składnika nasyp taką samą ilość. Na koniec posiekaj pietruszkę i połącz z pozostałymi składnikami. Do czystego naczynia wpij jajko.

Kotleta obtocz w jajku, a następnie w panierce zrób to dokładnie, aby panierka była wyczuwalna i chrupiąca.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni C termo obieg i piecz schab przez 15-20 minut

Smacznego:)

KLASYCZNY CHRUPIĄCY SCHAB W WERSJI FIT  - zrób potrzebne do tego przepisu zakupy:

Chrupiący schabowy - sprawdzony przepis

Bardzo często można spotkać się z opinią, że aby kotlet był chrupiący, należy go piec na mocno rozgrzanym oleju. Ta teoria nie przemawia jednak do miłośników lekkiej kuchni i fit gotowania. Chrupiący schabowy przygotować jest naprawdę łatwo i nie trzeba stosować w przepisie oleju czy innego tłuszczu do smażenia. Bardzo smaczny chrupiący schabowy na pewno wyjdzie idealnie, jeśli przygotujemy dobrą panierkę. Przepisem na idealną panierkę będzie bułka tarta (najlepiej domowa), mąka kukurydziana, dla lepszej chrupkości warto użyć dodatkowo płatki migdałów i płatki owsiane. Ta przygotowana panierka sprawi, że całe danie będzie fit a kotlet schabowy będzie bardzo chrupiący.

KLASYCZNY CHRUPIĄCY SCHAB W WERSJI FIT



KLASYCZNY CHRUPIĄCY SCHAB W WERSJI FIT