
Schabowy w tradycyjnej odsłonie- klasyk, którego wszyscy znają i z wielką chęcią spożywają. Smażony na rozgrzanym maśle klarowanym, otoczony zawsze taką samą panierką gości na wszystkich polskich stołach.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
- 2 kotlety ze schabu o grubości ok. 2cm
- mąka pszeniczna do obtoczenia
- bułka tarta do obtoczenia
- 1 jajko
- masło klarowane
- sól i pieprz mielone.
Przygotowanie
Usuń części tłuste z mięsa, następnie roztłucz przez folię na cienkie ok. 0,5cm kotlety, posól i popieprz z obu stron. Następnie w trzech głębokich talerzach przygotuj kolejno: mąkę, jajko i bułkę tartą i w tej kolejności obtocz mięso dociskając panierkę. Na patelni rozgrzej taką ilość masła klarowanego, aby cała jej powierzchnia była zakryta. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany, smaż na złocisty kolor i rozkoszuj się tradycyjnym schabowym.
Schabowy w tradycyjnej odsłonie najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami i kalafiorem.
Smacznego :)
Link do listy zakupów:
https://www.twojstragan.pl/IDEALNY-SCHABOWY-W-TRADYCYJNEJ-ODSLONIE-c244