Schabowy w tradycyjnej odsłonie- klasyk, którego wszyscy znają i z wielką chęcią spożywają. Smażony na rozgrzanym maśle klarowanym, otoczony zawsze taką samą panierką gości na wszystkich polskich stołach. 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

  • 2 kotlety ze schabu o grubości ok. 2cm
  • mąka pszeniczna do obtoczenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 1 jajko
  • masło klarowane
  • sól i pieprz mielone. 

Przygotowanie

Usuń części tłuste z mięsa, następnie roztłucz przez folię na cienkie ok. 0,5cm kotlety, posól i popieprz z obu stron.  Następnie w trzech głębokich talerzach przygotuj kolejno: mąkę, jajko i bułkę tartą i w tej kolejności obtocz mięso dociskając panierkę. Na patelni rozgrzej taką ilość masła klarowanego, aby cała jej powierzchnia była zakryta. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany, smaż na złocisty kolor i rozkoszuj się tradycyjnym schabowym. 

Schabowy w tradycyjnej odsłonie 
najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami i kalafiorem. 


Smacznego :)
Link do listy zakupów: 

https://www.twojstragan.pl/idealny-schabowy-w-tradycyjnej-odslonie-c244


Idealny-schabowy