SKŁADNIKI   /   4 PORCJE

1 kg wołowiny

2 łyżki oleju

średnia cebula

mały por

2 ząbki czosnku

800ml bulionu wołowego

2 łyżki mąki

czerwona papryka

200g pieczarek

2 łyżki papryki słodkiej

1 łyżka papryki ostrej

szczypta chilli cayenne (opcjonalnie)

sól

pieprz

kluski śląskie

buraczki tarte

ogórki kiszone



PRZYGOTOWANIE

Wołowinę pokroić w drobną kosteczkę, obsmażyć na oleju w dużym garnku ok.10 min, na koniec doprawić solą i pieprzem.  Dodać pokrojoną cebulę i pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażyć kilka minut, doprawić papryką.  Składniki posypać mąką przesianą przez sitko, w celu zagęszczenia sosu. Wlać podgrzany bulion, zagotować. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 1h30min, zamieszać od czasu do czasu. Gdy czas minie do gulaszu dodać pokrojoną paprykę oraz pieczarki i gotować przez kolejne 30min.

Gulasz podawać z podsmażonymi kluskami śląskimi z buraczkami oraz ogórkiem kiszonym.

 

Smacznego :)