SKŁADNIKI:

 

250g gorzkiej czekolady 80%

150g masła klarowanego

200g cukru kokosowego / dowolny

3 łyżki kakao

150g mąki kokosowej / dowolnej

250ml mleka

6 jajek

40ml rumu lub olejku rumowego bądź dowolnego alkoholu

100g malin

Polewa czekoladowa

 

PRZYGOTOWANIE:

 

W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem, mlekiem i rumem ( opcjonalnie ). Odstawić na bok.

Jajka wlać do miski ubujać na najwyższych obrotach miksera, stopniowo dodawać cukier, uzyskujemy puszystą masę.

Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i kakao, wszystko razem krótko mieszamy dodajemy  stopniowo ciepłą mase czekoladową delikatnie mieszając.

Gotową masę przelać do blachy i posypać płatkami migdałów.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni C ( termoobieg ) przez około 50min.

Najlepiej podać po 24h z powidłami.


PRZYGOTOWANIE POLEWY


100g czekolady deserowej

1/4 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego

łyżeczka miodu

 

Smacznego :)


LINK DO LISTY ZAKUPÓW