Barszcz wigilinjy- bez wątpienia zupa ta kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, ale jest to idealne danie na co dzień. Dobrze przyrządzony barszcz czerwony działa rozgrzewająco i jest przyjemny w smaku. Łączy w sobie smak ostry, lekko kwaśny i delikatnie słodki. Zioła i przyprawy podkreślają korzenną nutę intensywnie czerwonych buraków.

SKŁADNIKI 

  • 1 kg buraków
  • 2 łyżki octu
  • 500g mięsa wieprzowego w kawałku np. karkówka
  • 1cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • por 
  • seler naciowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majerank
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

Wywar z buraków- obierz, umyj i pokrój buraki w plastry ok 1 cm. Zalej je 1 litrem zimnej wody a następnie gotuj przez ok pół godziny. Zalej octem i zagotuj wywar. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i tak trzymaj przez 10 min.

Cebulę, marchewkę, seler i por obierz i umyj. Mięso wieprzowe zalej zimną wodą (1,5 litra) i zagotuj w osobnym garnku. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj kolejne pół godziny. Następnie dodaj warzywa i gotuj je przez 5 minut. Na koniec gotowania dodaj przyprawy: sól, majeranek i świeży czosnek przeciśnięty przez praskę.

Wywar z buraczków i mięsa przecedź i dopraw pieprzem oraz odrobiną cukru. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami okraszonymi cebulką lub wigilijnymi uszkami. Poza sezonem świątecznym barszcz możesz podać także do picia, jako dodatek do wielu dań.

 

Smacznego :)

 

Zrób potrzebne do tego przepisu zakupy: Kliknij tutaj


Barszcz Wigilijny