Mega zdrowe, łatwe do przygotowania i co najważniejsze pełne cennych składników odżywczych. Mowa oczywiście o koktajlach warzywnych!

Poniżej 4 przepisy na super zdrowe, szybkie koktajle, po wypiciu których zyskasz nową energię, skórę pełną blasku oraz uzupełnisz witaminy przed nadchodzącym jesiennym chłodem. 

 

Oczyszczający koktajl z buraka

Składniki:

  •  1 średni surowy burak
  •  1 jabłko
  •  sok z połowy cytryny
  •  1 l wody
  •  miód lub ksylitol (opcjonalnie)

Buraka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko ze skórką pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Wrzuć do blendera, dolej wodę i sok z cytryny. Całość zmiksuj. Jeśli koktajl jest za mało słodki dodaj miód lub ksylitol.

 

Antyoksydacyjny koktajl z pomidora

Składniki:

  • 3 duże pomidory malinowe
  • 2 łodygi selera naciowego
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu i chili (opcjonalnie)

Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę i gniazda nasienne. Dodaj pokojone łodygi selera oraz przyprawy. Całość zmiksuj.


Koktajl usuwający metale ciężkie z organizmu z ogórka


Składniki:
  • 4 jabłka
  • 1 cytryna
  • 3 ogórki gruntowe
  • kawałek imbiru do smaku
  • duży pęczek pietruszki
Umyj dokładnie wszystkie składniki. Jabłka podziel na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Ogórki pokrój na mniejsze kawałki, cytrynę obierz pozostawiając jak najwięcej białego miąższu, ponieważ jest on bogaty w witaminy. Natkę pietruszki pokrój łącznie z gałązkami. Imbir pokrój w drobną kostkę. Jeśli posiadasz sokowirówkę wszystkie składniki na przemiennie umieść w naczyniu, lub użyj, blendera.



Upiększający koktajl marchewkowy

Badania pokazują, że sok z marchwi (osoby poddane badaniu piły go 1/2 litra dziennie przez 3 miesiące) skutecznie chroni nasze serca dzięki obniżeniu stresu oksydacyjnego, na który narażone są szczególnie osoby żyjące w ciągłym stresie i osoby źle odżywiające się. Sok z marchwi dodatkowo pomaga obniżyć poziom cholesterolu i dba o nasze jelita.

Składniki:
  • 6 marchewek z zielonymi liśćmi
  • 1 Jabłko
  • odrobina imbiru / kurkumy

Jeśli znasz pochodzenie marchwi nie obieraj jej tylko dokładnie ją wyszczotkuj i pokrój na kawałki. Następnie umyj jabłko i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój imbir w kostkę lub dopraw sok kurkumą. Najlepiej użyć wolnoobrotowej wyciskarki, aby uzyskać pełno wartościowy sok.


Smacznego :)