OPIS SZCZEGÓŁOWY
Masło klarowane to tłuszcz zwierzęcy uzyskany poprzez proces tzw. klarowania . Polega on na usuwaniu z masła białek i innych substancji stałych, które ulegając koagulacji wytrącają się w podwyższonej temperaturze w postaci białego osadu pozostawiając sam tłuszcz. Uzyskany czysty tłuszcz charakteryzuje je złocista barwą , lekko orzechowym aromatem i delikatnym posmakiem podkreślającym walory potraw.Ma długi okres przydatności do spożycia do - 9 miesięcy. Cechuje się też wysoką temperaturą dymienia, dzięki czemu jest szczególnie przydatne do głębokiego smażenia i pieczenia, a także do gotowania. Masło takie jest delikatniejsze i lepiej podkreśla smak potraw oraz tworzy ładną glazurę na potrawach. Można go używać do smażenia mięsa, ryb, jaj, warzyw , a także potraw słodkich jak naleśniki, faworki czy pączki. Do pieczenia ciast i do przyrządzania różnorodnych sosów.
Sklarowane masło jest prawie czystym tłuszczem i nie zawiera wielu alergenów obecnych w innych produktach mlecznych jak kazeina i laktoza , co czyni je dobrze tolerowanym przez osoby wrażliwe na mleko krowie.
PARAMETRY PRODUKTU
Typ produktu |
Naturalny |
Przeznaczenie |
Do smażenia , pieczenia , gotowania |
Składniki |
Masło, barwnik: karoteny |
Zawartość tłuszczu |
99,9 % |
Kraj pochodzenia/Wyprodukowano w |
Belgia |
Kod CN |
0405 90 10 |
Waga jednostkowa netto |
200 g |
Waga jednostkowa brutto |
0,21 kg |
Temperatura przechowywania min - max |
0 - 7 °C |
Kraj pochodzenia głównego składnika |
Belgia |