
-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
- Kategorie
-
BAKALLAND Orzechy laskowe 300 g


Wysyłka w ciągu | ZAMÓWIENIA STARAMY SIĘ ZREALIZOWAC W KOLEJNYM DNIU OD JEGO DOKONANIA. DOSTAWY REALIZOWANE SĄ W DNI ROBOCZE , W GODZINACH 14-21 |
Cena przesyłki | Brak |
Dostępność |
Towar dostępny
|
Waga | 0.3 kg |
Kod kreskowy | |
EAN |
Zamówienie telefoniczne: 513220331
Zostaw telefon |
- Opis
- Opinie i oceny (0)
Słodkie mikstury z orzechów laskowych Na całym świecie leszczyny, której owocami w postaci orzechów laskowych możemy się cieszyć występuje blisko 100 odmian. Jednak te najszlachetniejsze rosną w Turcji. Orzechy laskowe, ze względu na zawarte w nich wartości odżywcze nie tylko urozmaicą smak przygotowywanych potraw, ale również pozytywnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci oraz dobre samopoczucie. Delikatny aromat i subtelny smak orzechów laskowych, sprawia, że warto wykorzystywać je w codziennej diecie nie tylko jako przekąskę.
Jak większość bakalii Bakalland, kapitalnie się sprawdzą jako dodatek do deserów, musli i koktajli, jednak można pójść o krok dalej i przygotować przysmak, w którym orzechy laskowe będą głównym składnikiem. Uwielbiany przez dorosłych i dzieci krem orzechowy to właśnie jeden z nich. Wystarczy w odpowiednich proporcjach wymieszać utarte na gładką masę orzechy, mleko, kakao oraz miód lub syrop z agawy, by uzyskać wyśmienitą i zdrową miksturę. Można również na ich bazie przygotować pastę z dodatkiem miodu i oleju lnianego, która wraz z chrupkim pieczywem lub maślanym rogalikiem stworzy pyszny duet.
Orzech laskowy w daniach wytrawnych
Orzechy laskowe są bardzo cenione w kuchni, ze względu na swój wyjątkowy smak. Pasują one zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań, dlatego tak chętnie wykorzystuje się orzechy laskowe w daniach, które są spożywane jako główny posiłek. Grillowana cukinia ze szpinakiem i wyżej wymienionymi orzechami, a także innymi zdrowymi składnikami, będzie rajem dla podniebienia wegetarian i nie tylko! Ĺšwietnie sprawdzą się również jako dodatek do dań mniej standardowych, np. buraczanego ravioli z dynią i kasztanami. Poza wzbogaceniem walorów smakowych naszych dań, orzechy laskowe wzbogacają posiłki o witaminy, żelazo i cynk.
Dojrzałymi orzechami leszczyna zwiastuje koniec lata – zbiory odbywają się na przełomie września i października. Garść orzechów laskowych (50 g) pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na mangan. Otwarte opakowanie orzechów najlepiej przechowywać w lodówce. Najpopularniejsze odmiany orzechów laskowych pochodzą z Turcji, Gruzji czy Azerbejdżanu. Opakowanie orzechów laskowych (100 g) to ponad 100% dziennego zapotrzebowania na miedź.